Verschillende fabrikanten

Gepo:

Een Nederlandse Mid Century moderne lampenfabrikant opgericht rond de periode 1960 in Amsterdam. Gepo specialiseerde zich in ontwerpen van vloer- muur- tafel- en booglampen in het typische Space Age design. Het merk gebruikte vaak onderdelen in chroom afgewerkt met transparante uitgeboorde ophangingen in plexi (typisch voor het merk Gepo)  Er zouden broers met de naam Posthuma in het designerteam hebben gezeten, zij zouden aan de basis gelegen hebben bij het ontwerp van verschillende Gepo vloerlampen. Vermoedelijk komt de naam Gepo van een samenvoeging van Gebroeders Posthuma. Verder is er over Gepo weinig gekend, maar één ding is zeker. De gekende lampen zijn één voor één mooie, elegante en tijdloze top designstukken.

 

 Raak :

Opgericht door Carel O Lockhorn voormalig Philips medewerker.

RAAK: in functie en in vormgeving (innovatieve lichtproducten meestal doelmatig en ingetogen) Lichtarchitectuur: verlichting adviseren welke zich aanpast aan de architectuur en deze ondersteunt Vloerlamp ‘globe’, 1961 door Frank Ligtelijn: docent edelsmeden kunstacademie Arnhem, begin van kenmerkend RAAK gezicht

Kenmerk RAAK: mooie goed afgewerkte materialen. De bollen van ‘globe’ waren niet van kunststof maar van gerookt of blank glas afkomstig van het Duitse Pfeil en Putzler

 

Anvia :

Anvia werd opgericht in de jaren 1930 door een Duitse emigrant. De oorsprong van de Anvia    lampenfabriek lag dus niet in Almelo Nederland maar in Berlijn Duitsland.

Door de samenwerking met ontwerper J.J.M (Jan) Hoogervorst werd het bedrijf een grote speler in de Nederlandse verlichtingsindustrie tijdens de jaren 1950 en 1960.

Anvina staat voor ‘Algemene Nederlandse Verlichtings Industrie  Almelo’.

Het hoogtepunt van de fabriek ligt in de jaren 50 en 60, de Liebert Hoogervorst periode. Hoe ze elkaar ontmoet hebben is niet bekend.
Ilse Liebert had geen betere ontwerper kunnen vinden, de fabriek in Almelo kreeg internationale allure.

Herda :

Herda Nederland
Herda Verlichting BV (familiebedrijf) was een verlichtingsfabriek in Amsterdam Nederland. Opgericht in 1956 en failliet verklaard op 24 juni 1997.
DESIGN: Herda

 

van Doorn

Van Doorn Verlichting, 75 jaar ontwikkeling !

Sinds 1937 produceert Van Doorn Verlichting.
De eerste jaren decoratieve armaturen, kroonluchters, schemerlampen en bureauverlichting die werden gebruikt in woningen en kantoren. Een metaalwarenfabriek met spuiterij en montage waar de producten volledig in eigen huis werden geproduceerd.
Na een fikse groei betrok het familiebedrijf Van Doorn in 1955 een, toen hypermodern, pand met oog voor het welzijn van de mensen, grote ramen van vloer tot dak zorgden voor een helder werkklimaat.